Różne odmiany choroby refluksu
Coraz więcej osób cierpi na kłopoty żołądkowe. Jemy nieregularnie, często spożywamy posiłki naszpikowane różne konserwantami, które również nie wpływają pozytywnie na pracę jelit i całego układu. Wśród mnóstwo kłopotów gastrycznych w aktualnych czasach niesłychanie popularny jest refluks przełyku.
Na tę przypadłość cierpi około 20 procent populacji, natomiast zdecydowana większa część nie zdaje sobie z tego sprawy. Nie chodzimy systematycznie do lekarza, zaś wszystkie objawy bagatelizujemy. Problemy z cofaniem się treści pokarmowej często mylimy ze zgagą i tym samym leczenie refluksu w nieodpowiedni sposób. Co jeść, jeżeli dopadną nas tego typu problemy natury gastrycznej? Przede wszystkim, dieta winna być lekkostrawna, aby nie obciążała żołądka.
Po drugie, wypada ograniczyć rozmiar posiłków, ale zwiększyć częstotliwość. Mniejsze posiłki, ale nawet pięć razy w ciągu dnia – w istocie, aby pokarm nie zalegał w żołądku. Refluks zdoła również oznaczać wycofanie z diety wieprzowiny, kawy, ostre przyprawy, sól i kwaśne soki. Czy są wobec tego rzeczy, które wolno spożywać chorując na tego typu schorzenie? Nie ulega wątpliwości.
Chudy nabiał, drób i wołowina, woda mineralna, rumianek, tymianek i bazylia, czy też banan – tego typu pokarmy są jak najbardziej wskazane, jeżeli dolega nam choroba refluksowa. Warto zwracać spostrzeżenie na to co jemy, w jakich odstępach. Ostatni posiłek w ciągu dnia winien być spożyty przynajmniej trzy godziny przed snem. Stosując się do tych zasad żywienia uratujemy swój układ pokarmowy przed poważniejszymi chorobami.
Na tę przypadłość cierpi około 20 procent populacji, natomiast zdecydowana większa część nie zdaje sobie z tego sprawy. Nie chodzimy systematycznie do lekarza, zaś wszystkie objawy bagatelizujemy. Problemy z cofaniem się treści pokarmowej często mylimy ze zgagą i tym samym leczenie refluksu w nieodpowiedni sposób. Co jeść, jeżeli dopadną nas tego typu problemy natury gastrycznej? Przede wszystkim, dieta winna być lekkostrawna, aby nie obciążała żołądka.
Po drugie, wypada ograniczyć rozmiar posiłków, ale zwiększyć częstotliwość. Mniejsze posiłki, ale nawet pięć razy w ciągu dnia – w istocie, aby pokarm nie zalegał w żołądku. Refluks zdoła również oznaczać wycofanie z diety wieprzowiny, kawy, ostre przyprawy, sól i kwaśne soki. Czy są wobec tego rzeczy, które wolno spożywać chorując na tego typu schorzenie? Nie ulega wątpliwości.
Chudy nabiał, drób i wołowina, woda mineralna, rumianek, tymianek i bazylia, czy też banan – tego typu pokarmy są jak najbardziej wskazane, jeżeli dolega nam choroba refluksowa. Warto zwracać spostrzeżenie na to co jemy, w jakich odstępach. Ostatni posiłek w ciągu dnia winien być spożyty przynajmniej trzy godziny przed snem. Stosując się do tych zasad żywienia uratujemy swój układ pokarmowy przed poważniejszymi chorobami.